Že od samega začetka projekta Tradicionalni slovenski
zajtrk se naša šola vključuje v ta projekt. Na začetku smo na šoli izvedli le
tradicionalni slovenski zajtrk. Nato pa smo začeli razmišljati in iskati še
druge poti, kako učencem, staršem in delavcem šole še bolj približati pomen
lokalno pridelane hrane. Nenazadnje smo želeli ozavestiti tudi pomen zajtrka
kot zelo pomembnega obroka, ki bi se ga moral vsak zavedati. Že pregovor, da
prazna vreča ne stoji pokonci, pove veliko o pomenu zajtrka za naše uspešno
delo pri pouku ali drugih aktivnostih, ki nas čakajo v dopoldanskem času.
V zadnjih nekaj letih smo idejo tradicionalnega
slovenskega zajtrka razširili na teden slovenske hrane.
Naš namen je učence, starše in zaposlene ozaveščati o
pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane. Doseči želimo zavedanje vseh
vpletenih, da je za naše zdravje zelo pomembno, da jemo lokalno in ekološko
pridelano hrano, ki je v določenem letnem času na razpolago. Nenazadnje želimo
vzbuditi zavedanje, kako pomembno vlogo imajo pri vsem tem tudi škropiva in
gnojila, saj večino snovi, ki jih vnašamo v zemljo s hrano tudi zaužijemo.
Z namenom, da bi pomen zdrave in lokalno pridelane
hrane, čimbolj približali vsem nam, smo na šoli izvedli več dejavnosti.
1. OBISK EKO KMETIJE
Učenci 6. razredov spoznajo
način dela na ekološki kmetiji. Med obiskom kmetije spoznajo razliko med
intenzivno pridelavo in ekološko pridelavo. Seznanijo se z razliko med
naravnimi škropivi in gnojili ter kemičnimi škropivi in gnojili. Seznanijo se s
pomenom kolobarjenja in »dobrih sosedov«. Veliko izvedo o pomenu lokalno pridelane
zdrave prehrane, saj je telo nanjo navajeno in jo lahko koristneje izkoristi,
kar ugodno vpliva na naše počutje.
Seznanijo se z delom v sadovnjaku
v času obiranja jabolk. Po razlagi in prikazu obiranja jabolk, se učenci lotijo
dela. Skupaj naberejo manjšo količino jabolk, ki jo nato odpeljejo v predelovalnico.
Jabolka, primerna za prodajo,
zložijo v lesene zabojčke, ki jih nato hranijo v hladilnici. Ostala jabolka pa
pripravijo za nadaljnjo predelavo. Iz preostalih jabolk pa naredijo jabolčnik,
marmelado, kis, krhlje… Učenci ob tem spoznajo in sodelujejo v vseh korakih
predelave.
2. TEDEN SLOVENSKE HRANE (SPOZNAVANJE SLOVENSKIH TRADICIONALNIH JEDI)
To je poseben teden na naši šoli, kar se
tiče prehranjevanja. V šolski kuhinji poskrbijo, da učenci in učitelji naročeni
na kosilo spoznavajo slovenske tradicionalne jedi: jota, gibanica, žganci, žlikrofi,
kislo zelje in repa…
Ugotovili smo, da učenci slabo poznajo
tradicionalne slovenske jedi in se jih tudi zelo redko jedo. Večina teh jedi
zahteva daljšo in temeljito pripavo, za kar današnje družine ob vsem hitenju
nimajo časa.
Zato se nam zdi še toliko bolj pomembno,
da učenci vsaj v šoli spoznajo in okusijo kakšne so prave slovenske tradicionalne jedi.
3. ZAJTRK ZA ZAPOSLENE
V tednu slovenske hrane poskrbimo za
zajtrk učiteljev, ki ga tudi sami velikokrat izpustimo. Pri zajtrku uporabimo
lokalno pridelano hrano in skuhamo preproste jedi, ki so jih jedli že naši
predniki (na primer močnik).
4.SODELOVANJE Z AKTIVOM
KMEČKIH ŽENA
Ob različnih priložnostih povabimo k sodelovanju aktiv
kmečkih žena, ki nam z velikim veseljem priskoči na pomoč. Z nami delijo znanja
o peki kruha, peciva in pripravi preprostih lokalnih jedi.
5. OBISK ČEBELARJEV
Brez čebel ne bi bilo življenja na Zemlji, saj čebele
poskrbijo za opraševanje večine rastlin.
Lokalni čebelarji nam ob svojem obisku predstavijo
življenje čebel, delo z njimi in kaj jih ogroža. Predstavijo nam različne
čebelje pridelke in izdelke iz medu, cvetnega prahu, propolisa in matičnega
mlečka. Učenci spoznajo različne vrste medu in njihove okuse.
6. TRADICIONALNI
SLOVENSKI ZAJTRK
Vsako leto se odzovemo na povabilo za pripravo
tradicionalnega slovenskega zajtrka. Pri tem na s svojimi donacijami pridelkov
in izdelkov, priskočijo na pomoč okoliški kmetje in sadjarji.
Zajtrk izvedemo po razredih, starosti otrok primerno.
V vsakem razredu si učenci skupaj z razredniki pripravijo pogrinjke in se
umirjeno posvetijo hrani.
Na zajtrk povabimo tudi župana, ki ga gosti vsako leto
drug oddelek ali podružnična šola. S tem želimo temu dogodku dati še dodaten
pomen.
7. DRUGE DEJAVNOSTI
UČENCEV V TEDNU SLOVENSKE HRANE
Radijska ura.
Ravnateljica
nagovori učence o pomenu zajtrka, zdrave in redne prehrane. Pri radijski uri
sodelujejo tudi učenci novinarskega krožka s prispevki o različnih povezanih s
hrano in njihovo pridelavo. V goste povabijo različne goste, kot so čebelarji,
kuharice, vodjo prehrane…
Oblikujejo tudi
kulturni program s petjem, glasbo in recitacijami.
Likovni in
pisni izdelki na temo zdrave prehrane.
Učenci v sklopu
razrednih ur, rednega pouka, krožkov in podaljšanega bivanja ustvarjajo izdelke
na teme povezane s slovensko hrano, načinom pridelave, čebelami…
Izdelki so nato
predstavljeni na panojih in oglasnih deskah v avlah šole.
Predstavitve
priprave preprostih jedi.
V okviru
izbirnih predmetov in krožkov učenci pripravljajo preproste jedi (namazi,
smutiji…) ter jih na za to pripravljenih mestih na šoli, ponujajo v pokušino.