Priprava komposta z biodinamičnimi preparati

Avtor prispevka : Mateja Jezernik ([email protected]), objavljeno 04.06.2020 17:42:56
KATEGORIJA:
Ohranjanje našega sveta
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Okolica šole, Ohranjanje našega sveta, Vrtec, Dobra praksa, Vrt
POVZETEK:

V literaturi zelo pogosto najdemo besede, da je kompost srce vrta. Besede so nam ljube in v Vrtcu Tabor se priprave komposta lotimo s posebno skrbnostjo. Poleg organskih odpadkov z igrišča dodamo tudi biodinamične preperate. Preparati ščitijo in krepijo rastline.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Vrtnarjenje zahteva skrbnost tako pri obdelovanju gredic kot njeni pripravi. Poleg skrbnosti potrebujemo še veliko dobre volje, nežnosti in veselja do dela na zemlji. Vse narava (semena, rastline) občuti in nam vrača z enakim zagonom in ljubeznijo. Poleg ljubezni pa v Vrtcu Tabor dodajamo tudi kozmično energijo skozi biodinamične preparate v kompostu.


Delo s preparati se zdi zelo zapleteno, a ni, če se povežeš z ljudmi, ki s srcem pripravljajo preparate in radi delijo znanje. Nam je v pomoč Ajda Štajerska, kjer člani skupaj pripravljajo preparate in so jih pripravljeni za otroke tudi deliti. V Vrtcu Tabor sodelujemo s kmetijo Lukman, kjer so preparati tudi shranjeni in so nam dostopni. Priprave komposta se lotimo vsi oddelki, kjer v zadnjih jesenskih dneh poberemo še zadnje liste in družno pripravimo kompost. Otrokom nudi veliko zabave pri tlačenju listja in lopatanju gnoja  iz samokolnice na kompost. Tudi predsodki o smrdečem gnoju postanejo uganka, ko povonjajo spomladi svež kompost in z njim obogatijo gredice. Tako sistematično komposta ne pripravljamo že od nekdaj, ampak zadnja tri leta. Otroci, ki sodelujejo že vsa leta se neverjetno zanimajo za pripravo in zelo radi sodelujejo. Običajno na koncu, pri pripravi preparatov sodelujejo najstarejši otroci, saj mlajši že odidejo na kosilo in tako doživijo skrivnost še bolj individualno. Radi  vonjajo, tipajo in pri tem ugibajo, če vonj prepoznajo in na kaj jih spominja. Otroci spoznajo, da je priprava komposta zabavna naloga, ki nam zelo izboljša kakovost tal. Zdrava tla, ki je polna hranil pa je osnova uspešnega vrtnarjenja. Lahko bi rekli, da se vse začne in konča na kompostu.


Natančnejše informacije so v priloženem članku.

Galerija

Priloge

Komentarji