Visoke grede na naši šoli

Avtor prispevka : Violeta Husu ([email protected]), objavljeno 08.06.2020 15:36:58
KATEGORIJA:
Okolica šole
KLJUČNE BESEDE:
Okolica šole, Osnovna šola, Ozaveščanje, Rastline, Vrt
POVZETEK:

Izdelava, zasaditev in skrb za visoke grede v šolski okolici.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Naša osnovna šola Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica je že vrsto let EKO šola. Šolska okolica se nam je zaradi gradnje vrtca močno spremenila. Potrebovali smo nova, zelena območja, ki bi jih lahko učenci in učitelji sami urejali. Odločili smo se, da si naredimo visoke grede.

IZDELAVA VISOKIH GRED

Šola je kupila hrastove tramove različnih velikosti. S prostovoljno pomočjo staršev in lokalnih strokovnjakov so učenci izbirnega predmeta Obdelava lesa izdelali visoke grede različnih velikosti. Skupno so jih v popoldanskem času izdelali 16. Načrt za grede so oblikovali učenci sami.

POSTAVITEV IN ZASADITEV VISOKIH GRED

Grede so postavili okoli šole, bližje učilnicam in oddelkom, ki so za svojo skrbeli. Pod zemljo so v grede najprej vstavili volno. Volno smo odkupili od soseda, rejca ovc. Nad volno smo dali listje in veje, ki smo jih pobrali oz. pograbili v šolskem parku. Tako smo hkrati poskrbeli za čiščenje okolice šole.

Nato smo dodali zemljo, ki je bila vzeta iz odrabljene šolske njive. Na njenem mestu je nastalo šolsko igrišče. Domačo zemljo smo zmešali z gnojeno kupljeno zemljo.

Sledila je zasaditev gred. Sadike je šola kupila, nekaj semen je za EKO šolo podarila Semenarna Ljubljana, nekaj učencev je svoja semena prinesla od doma.

V NAŠIH GREDICAH RASTEJO

Dišavnice: meta-okoli 5 različnih sort, melisa, žajbelj, dobra misel, šetraj, rožmarin, abraščica, luštrek, materina dušica, drobnjak.

Okrasne rastline: vrtnice, krokusi, mačehe. Zasadili smo starodavno vrtnico, ki domuje na gradu Snežnik.

Vrtne rastline: andska jagoda, okrasne bučke, jagode, mlada čebula, maline.

Vzgojili in pojedli smo že solato pri izbirnem predmetu gospodinjstvo. Šolska kuhinja uporablja zelišča vzgojena prav na visokih gredah. V sklopu EKO krožka smo poželi prve dišavnice, jih posušili in namenili za predstavitev na Altermed sejmu v Celju.
Učencem je delo z zemljo in rastlinami v veselje. Visoke grede so se izkazale za primer dobre prakse.
Učenci ob mesečnih čistilnih akcijah šole poskrbijo tudi za grede. V tem času, ko je velik poudarek na pouku na prostem, smo za ta namen odlično izkoristili prav delo na visokih gredah.

Šolska okolica je lepša, bogatejša, urejena in otrokom prijazna.

Priloge

Komentarji