Teden slovenske hrane

Avtor prispevka : Gorazd Šantej ([email protected]), objavljeno 17.06.2020 19:01:04
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje, Lokalna pridelava
POVZETEK:

15. 11. 2019 smo na šoli izvedli tradicionalni slovenski zajtrk. V tem tednu pa smo se posvečali tudi tradicionalni slovenski hrani.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Že od samega začetka projekta Tradicionalni slovenski zajtrk se naša šola vključuje v ta projekt. Na začetku smo na šoli izvedli le tradicionalni slovenski zajtrk. Nato pa smo začeli razmišljati in iskati še druge poti, kako učencem, staršem in delavcem šole še bolj približati pomen lokalno pridelane hrane. Nenazadnje smo želeli ozavestiti tudi pomen zajtrka kot zelo pomembnega obroka, ki bi se ga moral vsak zavedati. Že pregovor, da prazna vreča ne stoji pokonci, pove veliko o pomenu zajtrka za naše uspešno delo pri pouku ali drugih aktivnostih, ki nas čakajo v dopoldanskem času.

V zadnjih nekaj letih smo idejo tradicionalnega slovenskega zajtrka razširili na teden slovenske hrane.

Naš namen je učence, starše in zaposlene ozaveščati o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane. Doseči želimo zavedanje vseh vpletenih, da je za naše zdravje zelo pomembno, da jemo lokalno in ekološko pridelano hrano, ki je v določenem letnem času na razpolago. Nenazadnje želimo vzbuditi zavedanje, kako pomembno vlogo imajo pri vsem tem tudi škropiva in gnojila, saj večino snovi, ki jih vnašamo v zemljo s hrano tudi zaužijemo.

Z namenom, da bi pomen zdrave in lokalno pridelane hrane, čimbolj približali vsem nam, smo na šoli izvedli več dejavnosti.

1. OBISK EKO KMETIJE

Učenci 6. razredov spoznajo način dela na ekološki kmetiji. Med obiskom kmetije spoznajo razliko med intenzivno pridelavo in ekološko pridelavo. Seznanijo se z razliko med naravnimi škropivi in gnojili ter kemičnimi škropivi in gnojili. Seznanijo se s pomenom kolobarjenja in »dobrih sosedov«. Veliko izvedo o pomenu lokalno pridelane zdrave prehrane, saj je telo nanjo navajeno in jo lahko koristneje izkoristi, kar ugodno vpliva na naše počutje.

Seznanijo se z delom v sadovnjaku v času obiranja jabolk. Po razlagi in prikazu obiranja jabolk, se učenci lotijo dela. Skupaj naberejo manjšo količino jabolk, ki jo nato odpeljejo v predelovalnico.

Jabolka, primerna za prodajo, zložijo v lesene zabojčke, ki jih nato hranijo v hladilnici. Ostala jabolka pa pripravijo za nadaljnjo predelavo. Iz preostalih jabolk pa naredijo jabolčnik, marmelado, kis, krhlje… Učenci ob tem spoznajo in sodelujejo v vseh korakih predelave. 

 

2. TEDEN SLOVENSKE HRANE (SPOZNAVANJE SLOVENSKIH TRADICIONALNIH JEDI)

To je poseben teden na naši šoli, kar se tiče prehranjevanja. V šolski kuhinji poskrbijo, da učenci in učitelji naročeni na kosilo spoznavajo slovenske tradicionalne jedi: jota, gibanica, žganci, žlikrofi, kislo zelje in repa…

Ugotovili smo, da učenci slabo poznajo tradicionalne slovenske jedi in se jih tudi zelo redko jedo. Večina teh jedi zahteva daljšo in temeljito pripavo, za kar današnje družine ob vsem hitenju nimajo časa.

Zato se nam zdi še toliko bolj pomembno, da učenci vsaj v šoli spoznajo in okusijo kakšne so prave  slovenske tradicionalne jedi.

 

3. ZAJTRK ZA ZAPOSLENE

V tednu slovenske hrane poskrbimo za zajtrk učiteljev, ki ga tudi sami velikokrat izpustimo. Pri zajtrku uporabimo lokalno pridelano hrano in skuhamo preproste jedi, ki so jih jedli že naši predniki (na primer močnik).

 

4.SODELOVANJE Z AKTIVOM KMEČKIH ŽENA

Ob različnih priložnostih povabimo k sodelovanju aktiv kmečkih žena, ki nam z velikim veseljem priskoči na pomoč. Z nami delijo znanja o peki kruha, peciva in pripravi preprostih lokalnih jedi.

 

5. OBISK ČEBELARJEV

Brez čebel ne bi bilo življenja na Zemlji, saj čebele poskrbijo za opraševanje večine rastlin.

Lokalni čebelarji nam ob svojem obisku predstavijo življenje čebel, delo z njimi in kaj jih ogroža. Predstavijo nam različne čebelje pridelke in izdelke iz medu, cvetnega prahu, propolisa in matičnega mlečka. Učenci spoznajo različne vrste medu in njihove okuse.

 

6. TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Vsako leto se odzovemo na povabilo za pripravo tradicionalnega slovenskega zajtrka. Pri tem na s svojimi donacijami pridelkov in izdelkov, priskočijo na pomoč okoliški kmetje in sadjarji.

Zajtrk izvedemo po razredih, starosti otrok primerno. V vsakem razredu si učenci skupaj z razredniki pripravijo pogrinjke in se umirjeno posvetijo hrani.

Na zajtrk povabimo tudi župana, ki ga gosti vsako leto drug oddelek ali podružnična šola. S tem želimo temu dogodku dati še dodaten pomen.

 

7. DRUGE DEJAVNOSTI UČENCEV V TEDNU SLOVENSKE HRANE

Radijska ura.

Ravnateljica nagovori učence o pomenu zajtrka, zdrave in redne prehrane. Pri radijski uri sodelujejo tudi učenci novinarskega krožka s prispevki o različnih povezanih s hrano in njihovo pridelavo. V goste povabijo različne goste, kot so čebelarji, kuharice, vodjo prehrane…

Oblikujejo tudi kulturni program s petjem, glasbo in recitacijami.

 

Likovni in pisni izdelki na temo zdrave prehrane.

Učenci v sklopu razrednih ur, rednega pouka, krožkov in podaljšanega bivanja ustvarjajo izdelke na teme povezane s slovensko hrano, načinom pridelave, čebelami…

Izdelki so nato predstavljeni na panojih in oglasnih deskah v avlah šole.

 

Predstavitve priprave preprostih jedi.

V okviru izbirnih predmetov in krožkov učenci pripravljajo preproste jedi (namazi, smutiji…) ter jih na za to pripravljenih mestih na šoli, ponujajo v pokušino. 

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji