Kruh z drožmi

Avtor prispevka : Viktorija Pirš (viktorija.pirs@gssrm.si), objavljeno 05.06.2020 20:56:36
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Zdravje in dobro počutje
POVZETEK:

S skupino dijakov smo marca 2019 sodelovali na sejmu Altermed, kjer so dijaki na stojnici predstavili tradicionalno peko kruha z drožmi.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Skupina  si je za projektno nalogo zadala raziskavo tradicionalne peke kruha z drožmi. Pri tem so se povezali tudi z zunanjo mentorico, ki jih je podučila o peki z drožmi.

Kruh z drožmi je peka kruha po tradicionalnem postopku, pri čemer se namesto kvasa za vzhajanje uporabljajo droži. Droži pri tem predstavljajo fermentirano zmes moke in vode.  Včasih so bile znak dobre gospodinje tudi desetletja stare droži.

Osnovni recept za pripravo kruha iz droži:

  • 100 % moke
  • 55 % do 60 % vode (odvisno od vsebnosti vode v drožeh in vrste moke)
  • 30 % droži
  • 2 % soli

Priprava:

Presejemo moko in jo zmešamo z vodo, ki naj bo sobne temperature. Dobljena zmes nato počiva 20 do 30 minut. Dodamo pripravljene droži ali drožni nastavek in sol. Dobro pregnetemo. Če imamo čas, naslednji dve uri vsake pol ure izvedemo še nekaj serij potegov in prepogibov testa. Ko počiva, naj bo ves čas pokrito, da se ne izsuši. Vzhajati ga pustimo na sobni temperaturi, ne pri direktnem izviru toplote. Lahko ga damo v hladilnik, če bomo kruh pekli kasneje.

Ko testo podvoji svoj volumen, to lahko traja nekaj ur, oblikujemo hlebec. Hlebec odložimo v pomokano košarico in pokritega pustimo, da še enkrat vzhaja. Ko testo ponovno naraste, je pripravljeno za peko. Pečemo ga v vnaprej ogreti pečici pri temperaturi okoli 230 stopinj. Prvih 15 minut imamo v pečici posodo z vodo, da je skorja bolj hrustljava. Lahko pa kruh namesto tega toliko časa pečemo v posodi s pokrovom. Peko nadaljujemo še približno 30 minut brez pare ali pokrova. Kruh je pečen, ko votlo zadoni, če po njem potrkamo. Ohladimo ga na rešetki.

Za pripravo droži si je potrebno vzeti čas, prav tako za peko kruha iz droži. Pravila so samo okvirna, saj je ves postopek odvisen od vrste moke, iz katere pečemo, delež klora v vodi, ki jo uporabljamo. Na vzhajanje vpliva tudi  temperatura prostora in seveda aktivnost samih droži.

Peka z drožmi je dijake in obiskovalce sejma ter mene navdušila. Naj tudi vas, saj pri tem velja predvsem, da vaja dela mojstra.

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji