Noč branja "BODI EKO"

Avtor prispevka : Katja Rinc ([email protected]), objavljeno 12.06.2020 11:06:07
KATEGORIJA:
Ravnanje z odpadki
KLJUČNE BESEDE:
Ravnanje z odpadki, Ohranjanje našega sveta, Gradiva, Spletne strani, Ekobranje, Ozaveščanje, Recikliranje
POVZETEK:

Na podružnični šoli Lovrenc na Dr. polju vsako leto organiziramo »Noč branja«. Letošnja rdeča nit je bila ekološko obarvana – ravnanje z odpadki, saj smo učiteljice ugotovile, da kljub pogostim razgovorom, učnim uram in zgledu ravnanje z odpadki še zmeraj ni na tisti stopnji, ki bi zadovoljila.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

»Noč branja« z naslovom »BODI EKO« se je pričela popoldne, ko smo se učiteljice in učenci zbrali ter se pogovorili o časovnem in vsebinskem poteku dejavnosti.

Za uvod smo prisluhnili zgodbi Tatjane Kokalj z naslovom Fižolina, ki govori o zavrženi pločevinki, s katero grobo ravnajo, a na koncu postane darilo, saj jo reciklirajo v cvetlični lonček. Učenci so zgodbi z zanimanjem prisluhnili in nadalje sodelovali v razgovoru o ravnanju z odpadki in recikliranju.

V nadaljevanju so se učenci razdelili v skupine. Vsak petošolec je izžrebal ime skupine, ki je predstavljala skupino odpadkov:

  - biološki odpadki

  - papir

  - embalaža

        - steklo

        - tekstil

       - nevarni odpadki

Za ostale učence pa smo pripravili odpadke in jih po razredih napotili, da vsak izbere en odpadek in se postavi za tistega petošolca, ki predstavlja ime zaboja, v katerega bi odpadek odvrgel. Odpadke so učenci po presoji pred ustrezno skupino postavili na tla. Na koncu smo skupaj vse odpadke pregledali in ugotovili ali so ločevali pravilo ter se hkrati pogovorili kaj sodi v posamezni zabojnik in kaj vanj ne sodi.

 

Nadalje so skupine krožile po postajah, kjer so na kartonček zbirale točke, ki so jih prislužile na posamezni postaji pri posamezni dejavnosti oziroma igri. Na vsaki postaji je bila ena izmed učiteljic, ki je dejavnost spremljala in zapisala dosežene točke.

Postaje so bile naslednje:

          - Metanje obročev okoli pločevinke

        - Podiranje piramide iz pločevink

       - Gradnja »najvišje« skulpture iz odpadne embalaže

      Gradnja stolpa iz plastičnih posod

      Ciljanje divjega kostanja v pločevinke

      Sejanje zelišč v cvetlične lonce iz pločevink

 

Večje odpadne pločevinke smo dobili v kuhinji, manjše so učenci prinesli od doma, prav tako tudi drugo odpadno embalažo iz katere smo gradili skulpture.

Zaključna igra, ki je določila zmagovalno skupino pa je bilo kegljanje – prazne plastenke so ciljali z žogo. V nadaljevanju večera in še malce v noč so učenci prebirali knjige z naravoslovno in ekološko tematiko. Sledili so razgovori, pogovori in poustvarjanje.

Za zaključek smo si prihodnje jutro ogledali nekaj poučnih risank »Lepši svet«: https://www.youtube.com/playlist?list=PLTJayemAe9LsJN3HqXd_bc16HHBLxWwGT

in o vsebini naše »BODI EKO« dejavnosti strnili misli ter se pogovorili o naši vlogi, ki jo imamo pri skrbi za naše okolje.

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji