HOP, HOP, ZAJČKI NA POSKOK!

Avtor prispevka : Jelena Školnik ([email protected]), objavljeno 12.06.2020 11:13:56
KATEGORIJA:
Trajnostna mobilnost
KLJUČNE BESEDE:
Trajnostna mobilnost, Zdravje in dobro počutje, Didaktični pripomoček, Gibanje, Ozaveščanje
POVZETEK:

V Vrtcu Miškolin v enoti Zajčja dobrava smo na temo Trajnostne mobilnosti izvedli veliko različnih dejavnosti. Ena izmed njih je bila tudi didaktična gibalna igra Hop, hop, zajčki na poskok!

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Na prvem roditeljskem sestanku smo vzgojiteljice s projektom Trajnostna mobilnost seznanile starše. Razložile smo jim, kaj vse bomo počeli in kako bo projekt potekal. Pred tem smo za projekt navdušile otroke in večina staršev je že vedela za kaj gre, ker so jim povedali otroci. Ker je okolica naše enote, Zajčja dobrava, znana po tem, da v njej živi veliko zajčkov, smo otroke spodbudile k okolju prijaznim potovalnim navadam, da bi kožuščki zajčkov ostali čisti. Seznanile smo jih z zgodbo o Belih zajčkih, iz papirja smo izdelali sive zajčke, na katere smo lepili bele pike, če smo v vrtec prišli peš, s kolesom, s skirojem, rolerji. Izdelali smo tudi razpredelnico s sličicami zajčkov, v katero je vsak otrok dnevno s štampiljko zabeležil svoj način prihoda v vrtec. Izvedli smo jesenski Triatlon (hoja, tek, kolesarjenje), na katerem so v dopoldanskem času sodelovali otroci in strokovni delavci celega vrtca Miškolin, v popoldanskem času pa otroci in starši naše enote Zajčja dobrava. Hodili smo tudi na izlete in sprehode v okolico vrtca s poudarkom na varnosti v prometu. Ker smo otroke, poleg skrbi za čisto in zdravo okolje ter ozračje, želele spomniti na pomen gibanja za naše zdravje, smo vadili na gibalnih poligonih na terasi in igrišču vrtca ter na vadbenih urah v telovadnici. Igrali smo se tudi gibalne igre na temo Trajnostne mobilnosti.

 

DIDAKTIČNA GIBALNA IGRA Hop, hop, zajčki na poskok!

 

Za izdelavo igre potrebujemo:

-      Slike zajčkov z različnimi potovalnimi sredstvi (po dve sliki enakega potovalnega sredstva);

-      škarje.

 

Izdelava igre:

Ena od slike istega potovalnega sredstva naj ostane cela, drugo sliko pa razrežemo na koščke. Za mlajše otroke in za lažjo različico naj bodo vsi koščki enake oblike. Za težjo različico pa naj bodo koščki nepravilnih oblik.

 

Potek igre:

Na eno stran igralnice/telovadnice/igrišča na tla položimo cele slike zajčkov, na drugo stran pa po tleh razporedimo razrezane koščke. Otroke razdelimo v skupine tako, da vsaka skupina v koloni stoji pred eno sliko zajčka. Določimo, kako se bodo otroci gibali (za lažjo različico tek, za težjo npr. zajčji poskoki …). Na naš znak en otrok iz skupine z določenim načinom gibanja odhiti na drugo stran in vzame en košček slike ter se vrne k svoji skupini. Pogleda ali košček paše na sliko, ki jo ima njegova skupina. Če je pravi, ga položi (sestavi) na sliko in po nov košček odhiti drug otrok iz njegove skupine. Zmaga skupina, ki prva sestavi sliko.

Možnih je več različic igre in lahko jo prilagajamo na različne načine. Našim otrokom je bila zelo všeč in igrali smo se jo res velikokrat. Skozi igro so se učili in se seveda tudi zabavali.

 

Galerija

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji