Doživljanje gozda nekoliko drugače

Avtor prispevka : Patricija Premzl ([email protected]), objavljeno 24.06.2020 19:13:07
KATEGORIJA:
Okolica šole
KLJUČNE BESEDE:
Zdravje in dobro počutje, Okolica šole, Osnovna šola, Gibanje, Rastline, Učno okolje, Živali
POVZETEK:

V okviru projekta LEAF smo z učenci obiskovali gozd. V njem smo se sproščali, ustvarjali, ga spoznavali in raziskovali ter se iz njega veliko naučili.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

Podružnična osnovna šola Prihova je majhna šola, kjer pouk poteka v dveh kombiniranih oddelkih. Šola se nahaja v vasi Prihova, kjer jo obdaja raznolika in enostavno prečudovita narava. V neposredni okolici šole se lahko ponašamo z različnimi življenjskimi okolji. Obdajajo nas vinogradi, sadovnjaki, gozdovi, travniki, polja in potok. Verjetno je malo šol, katere obdaja tako raznolik svet. Vsekakor smo na to zelo ponosni. Bližina različnih življenjskih okolij nam tako veliko doprinese k raziskovanju, opazovanju, odkrivanju in spoznavanju novih učnih vsebin pri pouku.

V okviru projekta LEAF smo z učenci prve triade večkrat obiskali gozd, saj nas do njega loči le nekaj korakov; gozd je namreč naš sosed. Obisk gozda je bil velikokrat namenjen sprostitvi, zato smo veliko časa namenili sprehajanju po gozdu, igrali smo se in iz odpadlih vej gradili različna bivališča. Spoznavali smo različna drevesa in njihove plodove, se pogovarjali o gozdnih prebivalcih in jih iskali. Seveda je pri tem bila potrebna velika mera potrpežljivosti in tišine. Gozd smo doživljali z različnimi čutili. V jesenskem času smo pripravljali gozdni koktajl. Namen naloge je bil, da učenci s pomočjo voha ustvarijo najbolj zaželen napitek. Pri tej nalogi so učenci morali poiskati tudi primerno »mizo«, kamor so servirali napitek in poskrbeti za vso potrebno dekoracijo. Sledilo je nenavadno pokušanje koktajlov. Koktajle so namreč razvrščali po priljubljenosti glede vonjev in izgleda. Iz naravnih materialov smo sestavljali tudi gozdne živali, ki so jih otroci določili s pomočjo žreba. Izvlekli so kartonček, kjer je bila žival opisana in narisana. To jim je pomagalo pri sestavljanju živali. Da je bil kontrast večji, smo za podlago uporabili bel prt. V toplejših mesecih smo poskrbeli še za žuželke, katerim smo zgradili bivališča. Nastalo pa je tudi kar nekaj slik in risb na temo gozda.

Gozdovi so naravna dobrina, ki jo moramo ceniti in varovati za prihodnje rodove. So pljuča našega planeta, zato imajo izjemen vpliv na naša življenja. Tega se še kako dobro zavedajo učenci naše šole, ki živijo Z NARAVO in ZA NARAVO.

 

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji