Zdravilna zelišča na vrtu in v naravi

Avtor prispevka : Mateja Krajnc ([email protected]), objavljeno 24.06.2020 19:03:55
KATEGORIJA:
Hrana
KLJUČNE BESEDE:
Hrana, Biotska raznovrstnost, Zdravje in dobro počutje, Osnovna šola, Rastline, Vrt
POVZETEK:

V šolskem letu 2019/2020 smo izvedli ekodan na temo Zdravilna zelišča na vrtu in v naravi. Sodelovali so učenci od 6. do 8. razreda. Delo je potekalo v vsebinsko različnih delavnicah. Del delavnic se je izvajal v učilnicah, del pa na terenskem delu, ki je potekalo na vrtu, v gozdu in na travniku.

Galerija Priloge Komentarji (0)

povp.ocena:(0)

V uvodnem delu so učenci vseh razredov spoznavali osnovne začimbnice, ki jih gojimo na šolskem vrtu. Začimbnice so opazovali, tipali in vonjali. Preizkusili so se v igri: Z zavezanimi očmi prepoznaj začimbnico.

Nato so potekale delavnice po različnih skupinah. V delavnicah so opisovali in skicirali zdravilne rastline, spoznavali vzgojo in razmnoževanje rastlin, opazovali zgradbo cveta, zapisovali recepte iz zdravilnih rastlin, izdelali zemljevid z izvori posameznih zdravilnih rastlin, raziskovali uporabo zdravilnih rastlin v zgodovini, prepevali in zapisovali pesmi o rastlinah in lepotah Slovenije.

Zaključni del ekodneva je potekal kot terensko delo na travniku in v gozdu. Učenci so določili imena zdravilnih rastlin na travniku ter poiskali njihove zdravilne učinke. Spoznali so pravo kamilico, navadni rman, veliko koprivo, njivsko preslico, ozkolistni trpotec, navadni regrat, krvavi mlečnik. Na koncu so še v gozdu poiskali drevesa in grme, katerih plodove ali druge dele lahko uporabljamo v prehrani. Našli so pravi kostanj, robinijo, navadno robido, navadni glog, njivni šipek, črni bezeg, navadno lesko in lipo.

Priloge

# Ime datoteke

Komentarji